Základní info
Štíhlá výroba
Kurz Lean Manufacturing Academy je zaměřen především na praktickou implementaci štíhlé výroby na konkrétním pracovišti ve Vaší firmě. Účelem je vytvořit trvale prosperující a úspěšnou firmu za pomocí zvýšení celkového výkonu, úrovně kvality a snížení nákladů ve výrobě a to cestou odstraňování ztrát a plýtvání. Hlavním cílem programu je poskytnout účastníkům k jejich konkrétnímu pracovišti celé spektrum informací, praktických ukázek, příkladů a zkušeností z implementace štíhlé výroby tak, aby je byli schopni využít při implementaci ve Vaší firmě a mohli správně jednotlivé nástroje uchopit a praktikovat, vaše procesy analyzovat, nastavovat a zlepšovat.
Obsah
Lean Manufacturing
- Analýza současného stavu a spokojenosti či nespokojenosti s tímto stavem
- Definování firemních potřeb popř. prostoru pro zlepšení
- Pohled na firmu jako vrcholový proces
- Uspořádání firemních procesů a jejich vzájemná návaznost
- Ztráty a plýtvání, přidaná a nepřidaná hodnota
- Co je LEAN a proč je důležitý
- Výrobní systém Toyota základem LEAN
- Přehled nástrojů LEAN
- Váš důvod pro zlepšování neboli Vaše „PROČ?“
5S – štíhlé pracoviště
- Úvod do 5S a výběr vzorového pracoviště, kde bude 5S uplatněno
- 5S jako jednoduchá a univerzální metoda pro vytváření těch nejlepších pracovišť
- Co musíme udělat ještě před realizací 1. S
- Proč třídit a proč je třídění nezbytně nutným prvním krokem k další úspěšné implementaci
- Uspořádání nezbytně nutného ve druhém kroku není jen pro šéfa nebo návštěvu
- Úspěšnou realizací prvních dvou kroků nemáme ještě vyhráno, jsme ale na velmi dobré cestě k úspěchu
- S čištěním a nepořádky nečekáme až na krok třetí, kdy zařazujeme čistotu a pořádek do průběhu každé směny
- Pravidla a standardy, včetně nástrojů pro jejich zavedení a dodržování jsou úlohou kroku čtvrtého
- Pátý krok nabádá ke stálému udržování a zlepšování
- Důraz na správný postup, aneb jak správně řadit jednotlivá eska
- Jak získat lidi, aby to chtěli a nikdy nepřestávali?
- Benefity pro firmu
- Benefity pro jednotlivce
Total Productive Maintenance – TPM
- Úvod do TPM a výběr vzorového pracoviště, kde bude TPM uplatněno
- Vliv strojů a zařízení na dodávky zákazníkům a typické situace ve firmě
- Současný stav, akce pro zlepšení a PROČ TPM?
- Význam a cíl TPM
- Provázanost TPM a 5S
- Měření a dokumentace celkové efektivity zařízení
- Jednotlivé ztráty ve využití strojů a zařízení
- Přístup k údržbě a jejich druhy
- Havarijní/defektivní údržba
- Preventivní údržba
- Prediktivní údržba
- Autonomní údržba
- Plánování údržby, četnosti a zodpovědnosti
- Provedení plánovaných úkonů a záznam o provedení
- 7 kroků k autonomní údržbě
- Postup pro zavedení TPM ve firmě
Single Minute Exchange of Dies – SMED
- Úvod do SMED a výběr vzorového pracoviště, kde bude SMED uplatněno
- Seřízení dříve a nyní
- Potřeby rychlého seřízení
- Z čeho se seřízení skládá?
- Měření a zaznamenání současného stavu procesu seřízení (přeseřízení/výměny/přestavby), analýza současného stavu
- SMED – 3 kroky redukce času
- Odstraňování ztrát a plýtvání a další redukce časů
- Analýza podle priorit
- Návrhy na odstranění úzkých míst, ztrát a plýtvání
- Realizace návrhů a ověření v praxi
Nástroje kvality
- Zjištění současného stavu procesů měřením a jeho vyhodnocení
- Stanovení cílů v čase
- SMART cíl
- Důležitá úloha vizualizace současného stavu a stanovených cílů
- Sledování skutečnosti plnění oproti plánu
- Nalezení kořenových příčin problémů, neshod, reklamací, ztrát, plýtvání atd.
- 5 x PROČ?/5W/5 WHY?
- Ishikawa diagram/rybí kost/fish-bone diagram/diagram příčin a následků
- 7 nástrojů řízení kvality
- Oblast reklamací, reklamace zákaznická, reklamace na dodavatele
- Oblast interních neshod
- Zdůraznění důležitosti týmového řešení
- 8D report a jeho jednotlivé disciplíny
Rozsah kurzu
- Uvedený obsah je v rozsahu 10 dní
- Obsah i rozsah kurzu lze přizpůsobit dle Vašich potřeb
- Výukový den trvá 8 hodin
- Výuková hodina trvá 60 minut
Kurz je realizován prezenční formou
Termín a místo konání firemního kurzu je dle Vašeho výběru
Obsah i rozsah kurzu přizpůsobíme klientovi